Start » Kocklandslaget

Kocklandslaget

Svenska kocklandslaget är världens mest framgångsrika landslag inom matlagning och har vunnit guld både år 2000 och 2004 när de tävlade i OS i matlagning. De åtta kockarna och fyra konditorerna som ingår i landslaget är alla handplockade tack vare utmärkta meriter inom matlagning och bakning. Svenska kocklandslaget företräder Sverige vid internationella tävlingar och ingår i Svenska kockars förening som är en samlingsplats för professionella kockar och bagare. Men det är inte bara det ordinarie landslaget som visar upp skicklighet i köket, återväxten är säkrad genom juniorkocklandslaget där gymnasieeleverna Gustav Leonhardt och Mikkel Sindahl Holmskog våren 2016 kammade hem titeln nordisk mästare efter en tävling på Island.

Sammansättningen av kocklandslaget ändras regelbundet för att säkra kvalitén och 2016 års medlemmar ingår exempelvis i laget år 2013-2017. Lagledare för landslaget är kocken Jonas Franzén som har arbetat inom yrket i flera år och visar upp meriter som kökschef på restaurang Berns i Stockholm samt som kökschef på Radisson Strand Hotell. Han drömmer om att föreläsa om ledarskap och favoritmaträtten ska innehålla potatis, lök och vitkål. I landslaget ingår även två konditorer, Annie Hesselstad och Frida Bäcke. de är för närvarande de enda kvinnliga medlemmarna i landslaget som genom åren varit en mansdominerad värld. Tillsammans med sina kollegor förbereder de sig inför OS i Erfurt senare i år.

Kocklandslaget förbereder inför OS

OS i matlagning har faktiskt hållit på sedan år1900, även om kännedomen om detta är relativt låg. Till skillnad från det vanliga OS hålls alltid matlagningstävlingen i Tyskland. Det svenska kocklandslaget har rönt stora framgångar och är det enda landslag i världen som har vunnit guldmedaljen två OS i rad. Förutom OS tävlar landslaget i flera andra tävlingar, både internationella -och nationella som Nordiska mästerskapen i matlagning. När tävlingen hölls våren 2016 och var det landslagets kock Isak Wiig som tog hem guldet i Nordic chef and the waiter of the year. På meritlistan har han bland annat även ett OS-guld från 2012 med Stockholm culinary team.

Kocklandslaget med målet att ta hem OS-guldet