Start » Svenska kockars förening

Svenska kockars förening

Svenska kockars förening, SKF, har som uppgift att sprida den svenska matkulturen både ut till de svenska hemmen och till resten av världen. SKF startade 1934 och har alltså i över 80 år arbetat med att utveckla matkulturen och bidragit till ett ökat användande av svenska råvaror. De var de välrenommerade kockarna Olof Hedberg och Erik Dahlberg som satte sig ner på restaurang Kometen i Göteborg tillsammans med andra kökschefer och la där grunden till Svenska kockars förening. Olof Hedberg fick förtroendet att bli klubbens första ordförande, en uppgift som han fortsatte med till 1937. I början på 90-talet skedde stora förändringar som har haft hög inverkan på föreningens arbete.

Svenska kockars förening bröt samarbetet med fackförbundet Handels- och tjänstemannaförbundet (HTF) i slutet på 80-talet och en stor del av det administrativa arbete som hade skötts av facket togs nu istället hand om av föreningen själva. I samband med detta delades Sverige in i olika geografiska distrikt för att underlätta arbetet och slutligen hade 12 nya distrikt bildats. Det är mycket tack vare denna förändring som Sverige har varit mycket framgångsrika i internationella mattävlingar och det Svenska Kocklandslaget är ett av de bästa i världen. Sverige är det enda land som hittills lyckats med bedriften att ta hem två OS-guld på raken.

Svenska kockars förening utmanar sig själva med nytänk

Svenska kockars förening utbildar de nästa mästerkockarna

Svenska kockars förening leder arbetet med det Svenska Kocklandslaget som sedan några år tillbaka strävar mot att sätta hållbarheten främst. Varje råvara som används ska vara vald utifrån ett hållbarhetsperspektiv och de material som används, alltifrån kockkläder till sopsäckar, ska ha framställts på ett miljövänligt sätt. Det är ingen lätt uppgift, men landslaget ser det som en viktig utmaning för framtiden. Under SKF ingår även Juniorkocklandslaget och precis som sina vuxna förebilder, visar de upp stor matlagningsskicklighet, något som nyligen gav dem en vinst i Nordiska mästerskapen som gick av stapeln på Island. Håll ögonen öppna, för ibland öppnar landslaget under en kväll tillfälligt upp en restaurang.