Start » Sveriges mästerkock

Sveriges mästerkock

Älskar du mat och tävlingar? Då ska du absolut följa med på TV4:s satsning Sveriges mästerkock. Programmet är den svenska versionen av programmet Masterchef och det första avsnittet filmades i början av 2011. Sveriges mästerkock har ett par celebra namn med i sin produktion, bland annat den färgstarke Per Morberg, skådespelare, författare och kock. Med i första säsongen var även Leif Mannerström och Markus Aujalay. Mannerström har drivit ett antal framgångsrika krogar och har även varit programledare för TV4-produktionen Sveriges yngsta mästerkock. Aujalay har även han medverkat i ett antal olika matprogram och har också belönats med utmärkelsen Årets kock 2004.

Med programmet har Sveriges mästerkock vunnit ett stort antal utmärkelser. De har bland annat tagit hem första pris i kategorin ””Årets dokusåpa”” på tv-galan Kristallen under åren 2011, 2012 och 2013. Kristallen är Sveriges motsvarighet till den amerikanska Emmyn och delas ut både till TV-program och TV-personligheter. Matlagningsprogrammet har haft stadiga siffror på över en miljon tittare under åren och utsett sex vinnare under sina sex säsonger. Bland dessa finner vi Louise Johansson, som vann den allra första säsongen, Amir Kheirmand som vann fjärde säsongen och Catarina König som nyligen vann över Daniel Lakatosz i den senaste säsongen som avslutades den 6 april 2016.

Sveriges mästerkock – domarna

Sveriges mästerkock samlar matglada deltagare från hela Sverige som tävlar om att vinna det prestigefyllda förstapriset. För att kunna utse vem som är i toppklass när det kommer till matlagning behöver man självklart en jury som kan sin sak. Förutom Per Morberg, Leif Mannerström och Markus Aujalay, som medverkade i den första säsongen, har programmet även haft med Anders Dahlbom, även han vinnare av Årets Kock (1993). Anders Dahlbom har bland annat anordnat Nobelmiddagarna under många år och skrivit populära matlagningsböcker. I femte och sjätte säsongen fick svenska folket bekanta sig med Mischa Billing, svensk sommelier och specialist på kombinationen mat och dryck.

Sveriges mästerkock är ett uppskattat svenskt matlagningsprogram